Πληροφορίες για Αλλεργιογόνα


Μήπως έχεις αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο φαγητό; Κάποια διατροφική ιδιαιτερότητα; Επικοινώνησε μαζί μας και θα σου απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση έχεις σχετικά με τον τρόπο μαγειρέματος και τα συστατικά που χρησιμοποιούμε.



Πληροφορίες από ΕΦΕΤ


ΟΥΣΙΕΣ Ή ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Ή
ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ

  1. Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή: σιτάρι, σίκαλη,
    κριθάρι, βρώμη, όλυρα, σιτηρό kamut ή υβριδικές ποικιλίες τους,
    και προϊόντα με βάση τα δημητριακά αυτά, εκτός από:
    α) σιρόπια γλυκόζης με βάση το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένης της
    δεξτρόζης (1)·
    β) μαλτοδεξτρίνες με βάση το σιτάρι (1)·
    γ) σιρόπια γλυκόζης με βάση το κριθάρι·
    δ) σιτηρά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων
    αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης
    γεωργικής προέλευσης.
  2. Καρκινοειδή και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή.
  3. Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά.
  4. Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια, εκτός από:
    α) ζελατίνη ψαριών που χρησιμοποιείται ως φορέας σκευασμάτων
    βιταμινών ή καροτενοειδών·
    β) ζελατίνη ψαριών ή ιχθυόκολλα που χρησιμοποιείται ως διαυγαστικό
    μέσο σε μπίρες και οίνους.
  5. Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες.
  6. Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια, εκτός από:
    α) πλήρως ραφιναρισμένο σογιέλαιο και λίπη που προέρχονται από
    σόγια (1)·
    β) τοκοφερόλες που έχουν αναμειχθεί με φυσικό τρόπο (E306), φυσική Dάλφα τοκοφερόλη, φυσική D-άλφα οξική τοκοφερόλη, φυσική D-άλφα
    ηλεκτρική τοκοφερόλη από σπέρματα σόγιας·
    γ) φυτοστερόλες και φυτοστερολεστέρες που προέρχονται από φυτικά
    έλαια από σπέρματα σόγιας·
    δ) φυτοστανολεστέρα που παράγεται από στερόλες φυτικών ελαίων από
    σπέρματα σόγιας.
  7. Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της
    λακτόζης), εκτός από:
    α) τον ορό γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή
    αλκοολούχων αποσταγμάτων συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής
    αλκοόλης γεωργικής προέλευσης·
    β) λακτιτόλη.
  8. Καρποί με κέλυφος, δηλαδή: αμύγδαλα (Amygdalus communis L.),
    φουντούκια (Corylus avellana), καρύδια (Juglans regia), καρύδια
    κάσιους (Anacardium occidentale), καρύδια πεκάν [Carya illinoiesis
    (Wangenh.) Κ. Koch], καρύδια Βραζιλίας (Bertholletia excelsa),
    φυστίκια (Pistacia vera), καρύδια μακαντάμια ή καρύδια
    Κουίνσλαντ (Macadamia ternifolia) και προϊόντα με βάση τα
    ανωτέρω, εκτός από καρπούς με κέλυφος χρησιμοποιούνται για την
    παραγωγή αλκοολούχων αποσταγμάτων συμπεριλαμβανομένης
    της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης.
  9. Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο.
  10. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι.
  11. Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού.
  12. Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις
    άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/litre εκπεφρασμένα ως SO2 που
    υπολογίζονται στα προϊόντα που προσφέρονται έτοιμα για
    κατανάλωση ή που ανασυστάθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του
    κατασκευαστή.
  13. Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο.
  14. Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια

(1) Και τα προϊόντα τους, στον βαθμό που η επεξεργασία την οποία έχουν υποστεί δεν είναι πιθανό να
αυξήσει το επίπεδο αλλεργιογένεσης που εκτιμήθηκε από την ΕΑΑΤ για το σχετικό προϊόν από το οποίο
προέρχονται.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2610 433 742